Vlastníte nemovitost? A je ještě opravdu vaše?

…lev v džungli realit
Přejít na obsah

Vlastníte nemovitost? A je ještě opravdu vaše?

LeoReal
13 Duben 2021
Určitě nikoho z vás nenapadne nechat cennou věc jen tak ležet a nehlídat si ji. Se svou nemovitostí to děláme běžně. Že se nedá dům nebo byt jen tak ukrást? Ale dá....
Možná jste viděli celkem zábavnou komedii o partičce podvodníků, které se podařilo prodat Karlštejn. Určitě jste se nasmáli a říkali si, jak je ten Američan hloupý a jak vůbec může na něco takového skočit. Ale asi byste se tak nesmáli, kdyby někdo prodal váš dům nebo byt. A vy byste o tom nevěděli. Stát se to může a není to tak zřídkavá záležitost.
Může se to stát i vám. Zazvoní zvonek, jdete otevřít a za dveřmi stojí pán a oznámí vám : "Toto je můj dům, před časem jsem jej koupil a byl bych rád, kdybyste se vystěhovali". Na důkaz svého tvrzení vytáhne výpis z katastru nemovitostí a vy se můžete jen divit.
Pokud si změny v katastru všimnete do 52 dnů, není vše ztraceno. Čeká vás však nákladný a dlouhý soudní proces, při němž musíte dokazovat, že nový vlastník nenabyl nemovitost v dobré víře. Pokud si však změny v katastru nevšimnete do tří let, přicházíte o svou nemovitost definitivně bez možnosti se bránit. A ruku na srdce, kdo kontroluje pravidelně údaje v katastru nemovitostí?
O nemovitost tak snadno můžete přijít vy nebo vaši rodiče. Podvodníci se nejčastěji zaměřují na seniory. Ale pokud se jim vaše nemovitost zalíbí, mohou se pokusit připravit o ni i vás. Stačí jim k tomu několik zfalšovaných podpisů a falešné doklady. A pak už jen rychle najít nového nicnetušícího kupce, kterému vaši nemovitost obratem ruky prodají. A vám zbydou jen oči pro pláč.
A nemusí jít jen o podvodníky. Může se stát, že nějakou změnu v katastru nemovitostí omylem udělají samotní úředníci. I zde platí, že pokud se do tří let neozvete, máte smůlu.
Jak minimalizovat tato rizika? Pravidelným sledováním katastru nemovitostí. ¨To se sice snadno řekne, ale hůře se to dělá. První měsíc, dva, tři na to ještě myslíme a občas se na list vlastnictví podíváme. Pak zapomeneme, podíváme se po dvou měsících, a po nějaké době to pustíme z hlavy úplně.
Abychom vám pomohli uchránit váš majetek, nabízíme vám sledování vaší nemovitosti v katastru zdarma. V případě, že vyplníte náš formulář a do těla zprávy uvedete adresy nemovitostí, které chcete hlídat, zašleme vám každý měsíc e-mail s aktuálními údaji vašich nemovitostí v katastru nemovitostí, abyste si byli jisti, že se s nimi neděje něco nekalého.



LeoReal spol. s r.o.
Zelný trh 1249
Uherské Hradiště
+420 607 786 556
Návrat na obsah