Kupujete nemovitost? A máte svého makléře?

…lev v džungli realit
Přejít na obsah

Kupujete nemovitost? A máte svého makléře?

LeoReal
Čtvrtek 23 Lis 2023

  Realitní makléři jsou klíčovými hráči v procesu prodávání a kupování nemovitostí. Často slouží jako prostředníci mezi prodávajícími a kupujícími, pomáhají vyhledat vhodné nemovitosti a uskutečnit jejich transakce. Nicméně, existuje specifický typ makléře, který se specializuje na zastupování kupujících. Tento článek se zaměří na roli a důležitost realitního makléře, který pracuje výhradně ve prospěch kupujících.

  Realitní trh může být složitý a plný nejasností, zejména pro ty, kteří nemají dostatečné zkušenosti s procesem kupování nemovitosti. Vstupovat do tohoto prostředí bez profesionálního poradce může být riskantní a zdlouhavé. Právě zde vstupuje do hry realitní makléř specializující se na zastupování kupujících.

  Možná si řeknete, nač bych potřeboval já svého makléře? Vždyť jeden makléř už nemovitost prodává, k čemu by tu byl další? Je třeba si uvědomit, že tento makléř hájí výhradně zájmy strany prodávající, nikoli kupující. Jeho cílem je získat za nemovitost co nejvíce peněz, protože od této sumy se odvíjí výše jeho provize. Chce také prodat co nejrychleji, takže vám může různé negativní věci zatajit. I právník připravující smlouvu je placen prodávajícím, proto připraví smlouvu tak, aby práva prodávajícího byla maximálně ochráněna, na kupujícím mu nezáleží.

  Kupujícího zastupující realitní makléř působí jako jeho spojenec a ochránce jeho zájmů při nákupu nemovitosti. Jeho hlavním cílem je zajistit, aby kupující získal co nejlepší nabídku a podmínky při jednání s prodávajícím. Makléř se neomezuje pouze na vyhledání dostupných nemovitostí, ale také na zajištění vyhodnocení jejich tržní hodnoty a kontrolu jejich stavu.
Během procesu nákupu nemovitosti se realitní makléř specializující se na zastupování kupujících vyrovnává s mnoha úkoly. Patří sem vyhledávání vhodných nemovitostí, provádění prohlídek, jednání s prodávajícími, sestavování a zasílání nabídek, vyjednávání podmínek a smluvních ujednání, a pomáhání při získávání financování, pokud je to potřeba.
Jedním z klíčových aspektů, se kterým se kupující zastupující realitní makléř zabývá, je vyjednávání ceny nemovitosti. S hlubokým porozuměním realitnímu trhu a aktuálním hodnotám nemovitostí v místě působnosti, makléř umí posoudit, zda je požadovaná cena spravedlivá a zda existuje prostor pro vyjednání. Jejich cílem je dosáhnout nejlepší možné ceny pro kupujícího.
 
  Kromě vyjednávání ceny makléř také pomáhá kupujícímu při řešení dalších důležitých aspektů nákupu nemovitosti, jako je prozkoumání právní historie nemovitosti, vyhodnocení potenciálních rizik, spolupráce s právníky a dalšími odborníky při přípravě kupní smlouvy a dohodnutí podmínek.

  Ve výsledku je hlavním cílem realitního makléře zastupujícího kupujícího usnadnit a zefektivnit proces nákupu nemovitosti, minimalizovat rizika a zajistit, aby kupující dosáhl svých cílů a potřeb. Spoléhání se na realitního makléře, který zastupuje kupujícího, může být pro ty, kteří vstupují na realitní trh poprvé nebo chtějí získat výhody profesionálního poradenství, obzvláště přínosné.


LeoReal spol. s r.o.
Zelný trh 1249
Uherské Hradiště
+420 607 786 556
Návrat na obsah