Minimum o PENB (průkaz energetické náročnosti budovy)

…lev v džungli realit
Přejít na obsah

Minimum o PENB (průkaz energetické náročnosti budovy)

LeoReal
13 Duben 2021
O povinnosti mít či nemít při prodeji či pronájmu nemovitosti kolují různé více či méně kvalifikované domněnky a dohady. Přitom zákon hovoří jasně. Takže, kdy je potřebné si obstarat štítek?
Podívejte se na jakýkoli soukromý inzerát na prodej nemovitosti. Většina inzerujících vůbec netuší, že něco jako PENB existuje a nezabývá se tím. Další to sice tuší, ale hodlají celou věc řešit "až se to prodá, bude na to času dost". A v lepším případě napíší do inzerátu energetická třída G, a myslí si, že to prozatím postačí. Chyba. Přeložme si tedy zákon do "lidštiny" a trochu to zjednodušme.
1. Kdo musí mít PENB?
Každý, kdo prodává nebo pronajímá dům či byt (netýká se převodu podílu u družstevních bytů).
2. Kdy musí PENB předložit?
Energetická třída se musí uvádět už v inzerci. Pokud inzeruje sám majitel nemovitosti, musí uvádět energetickou třídu dle průkazu. Musí jej mít tedy zpracovaný už v okamžiku, kdy zadává inzerát (samozřejmě zákon nerozděluje tištěnou a internetovou inzerci, takže pokud dáváte inzerát na Bazoš, nebo na Bezrealitky, ve chvíli zveřejnění musíte mít PENB zpracovaný a na vyžádání ho předložit potencionálnímu kupci nebo nájemci)
3. Lze tato povinnost obejít?
PENB si musíte nechat zpracovat vždy, na tom bohužel neušetříte. Pokud však prodáváte přes zprostředkovatele (realitní kancelář), může tato uvést do inzerátu nejhorší energetickou třídu G s tím, že PENB od vás jako majitele neobdržela. A tedy můžete tuto povinnost odsunout až budete mít potencionálního kupce. Ale pozor. Toto platí jen pro zprostředkovatele. Pokud prodáváte nemovitost sami, PENB musíte mít vypracován předem.
4. Kdo to kontroluje a jaké jsou sankce?
Povinnost mít zpracovaný PENB kontroluje Státní energetická inspekce. Inzerci kontroluje namátkou, dle zákona jsou povinni zkontrolovat minimálně 5% vydaných energetických štítků. A sankce za nedodržení zákona? Zanedbatelných 50.000 Kč. A nejde o částku 0-50.000 Kč. Je to opravdu natvrdo. A to asi nestojí za to.
A teď pokud máte zájem o trochu "úředničiny" výňatek z paragrafu 7a 406/2000 Sb.
(2) Vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni
a) opatřit si průkaz
1. při prodeji budovy nebo ucelené části budovy,
2. při pronájmu budovy,
3. od 1. ledna 2016 při pronájmu ucelené části budovy,
b) předložit průkaz nebo jeho ověřenou kopii
1. možnému kupujícímu budovy nebo ucelené části budovy před uzavřením smluv týkajících se koupě budovy nebo ucelené části budovy,
2. možnému nájemci budovy nebo ucelené části budovy před uzavřením smluv týkajících se nájmu budovy nebo ucelené části budovy,
c) předat průkaz nebo jeho ověřenou kopii
1. kupujícímu budovy nebo ucelené části budovy nejpozději při podpisu kupní smlouvy,
2. nájemci budovy nebo ucelené části budovy nejpozději při podpisu nájemní smlouvy,
d) zajistit uvedení klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu v informačních a reklamních materiálech při
1. prodeji budovy nebo ucelené části budovy,
2. pronájmu budovy nebo ucelené části budovy,
e) v případě prodeje nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy prostřednictvím zprostředkovatele mu předat grafickou část průkazu nebo její ověřenou kopii; zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu uvede klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu z předané grafické části průkazu v informačních a reklamních materiálech, pokud zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu neobdrží grafickou část průkazu, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší klasifikační třídu.
(3) Vlastník jednotky5) je povinen
a) předložit průkaz nebo jeho ověřenou kopii
1. možnému kupujícímu jednotky před uzavřením smluv týkajících se koupě jednotky,
2. od 1. ledna 2016 možnému nájemci jednotky před uzavřením smluv týkajících se nájmu jednotky,
b) předat průkaz nebo jeho ověřenou kopii
1. kupujícímu jednotky nejpozději při podpisu kupní smlouvy,
2. od 1. ledna 2016 nájemci jednotky nejpozději při podpisu nájemní smlouvy,
c) zajistit uvedení klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu v informačních a reklamních materiálech při
1. prodeji jednotky,
2. od 1. ledna 2016 pronájmu jednotky,
d) v případě prodeje jednotky nebo od 1. ledna 2016 pronájmu jednotky prostřednictvím zprostředkovatele mu předat grafickou část průkazu nebo její ověřenou kopii; zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu uvede klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu z předané grafické části průkazu v informačních a reklamních materiálech, pokud zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu neobdrží grafickou část průkazu, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší klasifikační třídu.


LeoReal spol. s r.o.
Zelný trh 1249
Uherské Hradiště
+420 607 786 556
Návrat na obsah